Eğer tüm bu sorulara cevabın "evet"-se "dijital tatil" hakkında düşünmenin tam zamanı. Peki bu "dijital tatil" nedir ve bu sana neden gerekiyor?
Kendine "Dijital tatil" oluşturarak, yani internetten, smartphone'dan belli sürelik uzaklaşmakla dış bilgi kitlesine değil, iç düşünce ve hisslerine yönlendirmiş olacaksın.
Bu zaman herhangi diğer kişilerin sosyal ağlarda veya çeşitli sitelerde yayınlanan fikirler değil, kendi kişisel düşüncelerini yaratmış olacak ve onların gerçekleştirilmesi yönünde adımlar atacaksın.
Son olarak, kitap okumaya, uzun süredir askıya aldığın ilginç filmin gösterimine ve sana yakın insanlarla canlı iletişime zaman bulmuş olacaksın.
Peki bu dijital tatilleri nasıl yapmak lazım? İlk olarak internete erişimi olan tüm ekipmanları söndürerek, 100% lik kesinlikle internet olmadan kontrol edebileceyin 1 gün belirle. Bu günün hafta sonuna denk gelmesi önerilir. Yok eğer, freelancer olarak çalışıyorsan veya öğrenciysen prensipce haftanın her gününü seçebilirsin.
Böylece, seçtiğiniz o gün evde telefon, internet, tablet vb. bu gibi cihazları kapatıyor ve kendini internet adlı "salgın" ın mevcut olmadığı yaşam tarzına köklüyorsun. Bu zaman kitap okuyor, arkadaşlarınız ile canlı iletişim kuruyorsun. Zamanında uyuyorsun. Çevre dünyayı gözlem yapabiliyorsun. Bazen ise hiçbir şey yapmadan sakinlikden hüzur alarak zevk alabiliyorsun.
Peki bu "dijital tatil" neden önemlidir?
Düzenli bilgi akışı dikkati dağıtıcı, dikkat toplama düzeyinin düşmesine ve birçok durumda hiçbir yararlı sonuca sahip olmuyor. Öyle ki, sosyal ağlardan, çeşitli sitelerden düzenli olarak kabul ettiğimiz bilgiler sonuçta insanda bilgi ile aşırı yüklenmeye yol açıyor ki, bu husus insanın iş faaliyetleri ile birlikte sağlığına da çeşitli zararlar getirmektedir.
Bilgi ile aşırı yüklenen insanlar daima endişe ve heyecan içerisinde olur. İşte, beynin bu yükleme sırasında huzurlu duruma geçmiyor ve sürekli yeni bilgi almak için "heyecanlı" durumda duruyor. Bu ise insanlarda halsizlik, endişe ve hatta baş dönmesi gibi etkiler yaratabilir.
Bilgi ile aşırı yüklenme - organizmin öyle halidir ki, bu zaman giriş izni alan stimullar organizmin kabul ve imal etmek becerisini kat kat üstündür. Basit bir şekilde desem, bilgi çok, beyin ise 1 adetdir. Ayrıca, kabul edilen bilginin öncelik derecesi de bu yüklenme de önemli rol oynuyor. Kabul ettiğimiz bilgi negatif yüklü ve agresif olursa bu bilgiyi işleme etmek şanslarımız artıyor.
İnsan vücudunun bilgi ile aşırı yüklenmesi birçok belirtilerle kendini göstermektedir:
Düşüncenin verimlilik derecesi iner. Daha doğrusu insan karşısına koyduğu görevleri etkili çözme yetisini kaybeder. Bu zaman önce çözülen en küçük sorunu bile çözmek "aşılmaz dağ" izlenimi veriyor.
Dikkati toplamak zorlaşır. Beyinde kaos, panik ve fikir akımı yaşanırki, bunun da önlemini almak mümkün olmaz. Beyin hep çalışsa bile, bir türlü netlik elde edilmez.
Mide Bulantısı. Organizma bu miktarda bilgiyi kabul edemediğini eklemek için başardığı her bir yöntemle heyecan tebili çalmaya başlar. Bu yüklenmenin yan etkileri gibi, baş dönmesi, çene kaslarında gerginlik, boyunda ağrı, uyku ve iştahın bozulması da görür.
Heyecan ve endişe. Bilgi ile yüklenme organizmaya sakinleşmeye izin vermez ve aniden herhangi yeni bilgileri kabul etmek lazım olur diye daima savaşa hazır durumda tutar.
Hafızanın kötüleşmesi. Hiç kimseye sır değildir ki, akılda tutma süreci belli bir zaman gerektirir: bilgiyi algılama, onu uzun süreli hafızada akılda tutma, daha sonra ise bu kaynaktan kullanma. Kabul edilen bilgilerin daimi akımı ise tüm bu işlemleri yapmaya izin vermez.
Düzenli olarak atanan "dijital tatil" uzun süre askıya aldiginiz işleri yapmak için ideal şans yaratır. Unutmayın ki, gadgetler, uygulamalar olmadan da yaşayabilir ve günlük birçok problemlerinizi çözebilirsiniz. Bu sadece bir cihaz ve ona zamanınızı harcamasına izin vermeyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder