Üç Soru - Sokrates


Söylentilere göre bir gün bir kişi ünlü filozof Sokrates'in yanına gelip der: "Senin arkadaş olduğun birinin hakkında bazı şeyler duydum. Bunları sana haber vermek istiyorum ki arkadaşın hakkında gerçekleri bilesin".

Sokrat onun ricasına tepki vermezden önce diyor: "Acele etme, duyduklarını bana konuşmaya vaktin olacak. Ama istiyorum bundan önce sana üç soru sorup cevabını öğreneyim. Eğer uygun olursa, dostumun hakkında bildiklerini bana söylersin ".

Adam anlaşıp Sokrates'in sorularını bekliyor. Sokrat birinci soruyu verir: "Bana söyleyeceğin konunun doğru olduğunu muhtemelen biliyor musun? Bunu kendi gözlerinle gördün, yoksa birilerinden mi duydun?

"Adam cevap verir:" Doğruyu söylersem, tam doğru olmasına emin değilim. Bir kişi bunları bana konuşup anlattı".

Sokrates diyor: "İyi. Demek ki, söyleyeceğin şeyin tam doğru olduğunu emin değilsin, büyük ihtimalle yalan ve iftira da olabilir. O zaman ikinci soruma cevap ver. Sen dostumun iyi bir yönü hakkındamı benimle konuşmak istiyorsun, yoksa kötü bir huyunu ya sözünü haber vermeye mi geldin?

"Adam cevap verir:" Aslında onun çok kötü ve yakışmayan bazı hareketlerinden seni uyarmak niyyetindeyim. Dost saydığın kişinin nasıl kötü adam olduğunu bilmeni istiyorum".

Sokrates sonuç çıkarıyor: "Demek ki, sen bana o kişinin hakkında kötü bir fikir söylemek istiyorsun, ama bunun doğru olduğuna kendin de inanmıyorsun. Öyleyse, son soruma cevap ver. Bakalım gerçekten duyduklarını söylemeye gerek var mı? Söyle bakalım, konuşacağın konunun bana bir yararı olacak mı? Söylediklerin beni mutlu edip bana bir faydası dokunacak mı?

 "Adam cevap verir:" Konuşacaklarım inanmıyorum ki seni neşelendirsin ya da sana bunun bir faydası olsun. Arkadaşının kötülüğü hakkında söylenen söze nasıl sevinebilirsin? "

Sokrat verdiği soruların cevabına nihai vurarak diyor: "Eğer konuşacağın söz doğru değilse, iyi bir kelime değilse ve bana faydası değecek bir kelime değilse, bunu neden bana söyleyesin ki? Mantıklı düşünürsek, akıllı adam zamanını bu tür sohbete kulak vermeye sarf etmez. Ben söyleyeceklerini duymak istemiyorum ". Sokrat bunu deyip konuşmayı sonlandırıyor.

Büyük filozofun bu hareketi bizlere güzel bir ders olabilir. Eğer yürek bulandıran, olumsuz sohbetleri dinlemeden önce bu soruyu verip cevabını incelersek, belki de o konuşmaların çoğunu duymaya ihtiyaç kalmadığı bize anlaşılır. Bu durumda hem zamanımızı boş işlere sarf etmeyiz, hem dedikodu dinlemek suçundan kurtuluruz, hem de bir çok arkadaşlarımızın hakkında boşuna bedgüman olup onları kaybetmeyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder