2. Kendi Yerinizi analiz edin. Eğer tartışmanın hangi konu etrafında gittiğini ve kendinizin baş verenlere karşı görüş bildirmelisiniz. Tartışma hatırına tartışmak size hiçbirşey kazandırmayacaktır. Kendi tartışma sisteminizi değerlendirin ve zayıf yönleri tespit ederek onları ek argümanlar ile güçlendirmeye çalışın.
3. Rakibinizi sohbetin genel içeriğinden çıkarın. Bunun için onun attığı replikaların hepsine genel cevap vermeyin, onları ayrı ayrı bölümlere bölüp cevaplayın. Elbette, rakibiniz bununla ilgili size bildirim de yapacak. Fakat eğer sizin iddialarınız mantıklı olsa, o zaman kendisi de konuşmadan kenarlaşdığını hissetmeden sizin konuşduklarınıza cevap vermeye başlayacak. Böylece, rakibinizi onun zayıf olduğu noktalara çekmekle galip gelebilirsiniz.
4. Rakibinizi eleştiri yaparken kendi konumunuz hakkında da unutmayın. Hep hatırlamak gerekir ki, sizin temel amacınız kendi fikrinizin doğruluğunu kanıtlamaktır. Rakip tarafın konumundaki hatalar bu prensipten oluşmuş.
5. Rakibinizden gelen bilgileri tümüyle ya da bir bölümünü ret edin. Tartışmadan yayına olacak ve bu da rakibiniz şaşkına kalmasına neden olacaktır. Bu zaman arada mola oluşacak ve bu molanı de hızlı kendi bildirilerınız ile şarj edebilirsiniz. Fakat, çok sık bu yöntemden kullanmak da gerekmiyor.
6. Rakibinize saygı yanaşın. Unutmayın, aranızda anlaşmazlık çıkması onun kişisel kalitelerinden bağlı değildir. Küfüre ve herhangi yetersizlikle ilgili görüş bildirmek gerekmez. Unutmayın, tartışma götürmek - kültürdür!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder